Her şey o yazıyı görmemle başladı. Cilt onarıcı ve yaşlanma karşıtı, sivilce & izleri, küçük yanıklar, kesikler, çizikler, cilt ve saç nemlendirme, egzama-böcek ısırığı-roza-ayak tırnak mantarı tedavisi, romatizma ağrılarına masaj amaçlı kullanılabilirliği..Ne ararsam var da asıl mesele şuydu: Güneşten, %86 oranında koruma sağladığı belirtiliyordu! Bu arada küçük yanık dedim; ama ciddi kaynar su ve güneş yanığında da iyi iş çıkardığına dair bilgiler var. Öncesi-sonrası fotoları acayip.

Mevzu, güneş kremi. Az araştırmadık bu sene temiz içerikli ürün. Tam buldum tatil ötelendi anneannem rahatsızlanınca ve kaldık sona. Aslında aromaterapi dostlarım başta Güneş hnm, Buket hnm ve Birim hnm bana çıtlattılar. Çinko oksit de eklersek tamanuya daha iyi olur, tam yansıtır güneş ışığını diye, lakin vaktim yoktu. Tek denemek istedim.

50 ml şişeyle çıktık yola. Zaten güneşten kaçıyorum son yıllarda. Annemle teyzelerim benden çok daha beyaz; ama romatizma kaynaklı güneş hassasiyetim öyle boyutta ki (diğer sebebi başka yazıda anlatırım, uzun hikâye!) 15 dk kalacak olsam hemen büller başlıyor. Su toplama, yara ne lazımsa…Dolayısıyla 50 faktör çocuk kremi kullanırdım. Artık zaten güneşlenmediğim için, yürürken veya minikle ilgilenirken denk gelen kısımlara ve yüzüme sürsem kafi diye düşündüm.

İlk gün saat 17 güneşi kavrulmama yetti. Sonraki günler Kaan ve kendim için güneşe çıkmadan 1 saat kadar evvel tamanu sürdüm. Kan zaten kızgın güneşte uzun kolu kıyafetini giyiyor. Öğlen güneşinde gölgede oluyoruz. 16 sonrası kaçamakları içinse O’na yeterli oldu. Ancak ben fısır fısır kabardım. O ilk günkü gafil avlanmanın etkisi bence büyük. Bir yanma bir kaşıntı. Yeni geçiyor. Özetle bendeki üst düzey hassasiyeti düşünerek yağa kusur bulamam. Bana yetmedi. Zaten tüm vücuda sürecek olsam 50 ml asla yetmezdi. Tekrar tamanu ile ilerleyecek olursam kesinlikle çinko oksitle bir karışım hazırlatırım.

Güneş sonrası koruyucu olarak da mükemmel deniyor. Ben kokusundan dolayı geceleri süremedim. Allahım o nasıl koku? Ben diyeyim kına siz deyin baharat karışımı (Bursalılar bilir, poy denir). Araçtaki arkadaşlar rica ediyor, arabada sürmesen mi acaba diye. J İlk denememi ise şehirde derse giderken yapmıştım, klimalı ortam; ben girince bi hava değişti, meraklı gözlere sormadan açıkladım. O derece. Zaten daha güzel koksa kozmetik firmaları kapışacak görünen o ki. Başladılar bile. Yaşadığım alerjik durum için; için lavanta ve selvi yağı ile karıştırılarak kullanılması (güneş sonrası niyetine) öneriliyordu ki yanımda diğerleri yoktu.

Koyu yeşil bir yağ. Sarımtrak görürseniz aklınıza ya başka yağla karıştırıldığı ya da “fazla rafine!!” olduğu gelsin. Dikkat: Kuruyemiş alerjisi olanlar kullanmamalı deniyor. Olmasa bile, yeni denenecek tüm esansiyel yağlarda önerildiği gibi küçük bir bölgede test etmeden boca etmeyin. Organik ve soğuk sıkım olursa ne ala.

Yüzüme gece bakım kremi niyetine süresim geldi; lakin tüylenme vb yapar diye korktum. Magnezyum kremini yüze kullanacağım havanın nemi biraz daha düşünce. Tamanu kullanan, seven/sevmeyen, nasıl kullandı, neler oldu, neye yaradı/yaramadı yazar mı bize? Ne iyi olur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz