Hastalık, nedeni açıklanamayan yüksek ateşle başlar. Ateşi takiben ya da ateşle birlikte, irin ya da akıntı olmaksızın konjunktival enfeksiyon (gözlerde kızarıklık) görülebilir. Hasta çocukta kızamık, kızıl, ürtiker (kurdeşen), papül ve benzeri tipte değişik deri döküntüleri ortaya çıkabilir. Deri döküntüsü, esas olarak gövde ile kol ve bacakları, sıklıkla da kasık bölgesini tutarak, deride kızarıklık ve soyulmaya neden olmaktadır.

Ağız mukozası değişiklikleri, parlak kırmızı çatlamış dudaklar, kırmızı dil (genellikle “çilek dili” olarak adlandırılır) ve boğazda kızarıklık bulgularını içerir. Eller ve ayaklarda da, el ayaları ve ayak tabanlarında olmak üzere şişlik ve kızarıklık bulguları görülebilir. El ve ayak parmakları şişkin ve kabarık görünebilir. Bu bulguları, el ve ayak parmak uçlarından başlayan (2-3. haftalar civarında) karakteristik bir deri soyulması izler. Hastaların yarıdan fazlasında, boyun bölgesi lenf düğümlerinde, genellikle tek ve 1,5 cm’den büyük olmak üzere, büyüme görülmektedir.
Bazen eklemlerde ağrı ve/veya şişlik, karın ağrısı, ishal, huzursuzluk, baş ağrısı gibi başka belirtiler de görülebilir. BCG aşısı (tüberkülozdan korunmak için) uygulanan ülkelerdeki küçük çocuklarda, BCG aşısı izinin olduğu alanda kızarma görülebilir. Kalp tutulumu uzun dönemde yol açtığı olası komplikasyonlar dolayısıyla, Kawasaki hastalığının ortaya çıkabileceği en ciddi haldir. Kalpte üfürümler, aritmiler ve ultrason anormallikleri saptanabilir. Kalbin bütün değişik katmanlarında, perikardit (kalbi saran kılıfın iltihabı), miyokardit (kalp kasının iltihabı) ve ayrıca kalp kapakların tutulumu olmak üzere, belli derecelerde iltihaplanma görülebilir. Ancak bu hastalığın başlıca özelliği, koroner arter anevrizmalarının gelişmesidir.

KAAN’da neler vardı? Gözlerde irinli iltihap. 6 gün düşmeyen ateş. Vücutta, döküntü olduğunu anlayamadığımız ama döküntü sayılan, kan damarlarını dışarıdan görebileceğiniz örümcek ağı gibi yaygın pembe görüntü, yüzeye yakın kılcal damarlar. Dudaklarda çatlama ve soyulma. Düşük albumin. Yüksek CRP (78). Yüksek Sedimentasyon: (97) -ki bu rakamlar ilk gece yapılan müdahale ardından idi. Karaciğer testleri henüz normaldi. Büyümüş tek taraflı lenf düğümü. Ve gariptir ki 2 gün sonra yapılan Influenza B testi bu defa pozitif çıktı. (Bazen olabiliyormuş. Virus polülasyonu artınca farklı zamanda farklı sonuç çıkabilirmiş.) Kan alınamıyordu. Adeta damarlara yapışmıştı, çocuk-yenidoğan hemşireleri denedi ama nafile. 6. denemede, aneztezi uzmanı doktor damar yolunu açmayı ve kan almayı başardı. Kaan’ın takati kalmamıştı, bayıldı bayılacaktı. Derin uykuya daldı. Normalde fırlatıp attığı buhar maskesini (nebulizatör), baygın uyurken reddetmedi. Sonraki günlerde ise kabul etmedi. 4. günde taburcu olduk. İlaçları evde devam ediyor. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz