Kindersitz Test 2020 Hosenträgergurt Falscheinbau ADAC Test- und Technik

AİLENİN YENİ KORUMASIZ ÜYELERİNİ, TRAFİĞİN TEHLİKELİ ATMOSFERİNDE GÜVENLİ TAŞIMAK İÇİN DOĞRU EKİPMANLARA SAHİP OLMAK ÖNEMLİ.

Bilinçli ebeveynler biliyor ama bilmeyenler için söyleyelim; neredeyse 12 yıldır, ülkemizde otomobillerde çocuklar için de bir koltuk bulundurma şartı var. Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 150’nci maddesinde yapılan değişiklik ile 1 Haziran 2010’dan itibaren, boyu 1 metre 35 santimetreden ve kilosu 36 kilogramdan az çocuklar için ‘çocuk oto güvenlik koltuğu’ bulundurulması zorunlu hale geldi. Çocukların ve araç içindekilerin güvenliği açısından kanunda olmasa bile çocuk koltuklarının kullanılması her ebeveynin görevi olmalı. Çünkü çok düşük hızlarda bile gerçekleşecek bir kazada, yavrularımızı araç içinde savrulmadan tutabilecek tek ekipman bu.

Emniyet kemeri bize yeter diyenleri baştan uyaralım. Yetişkinler için tasarlanan emniyet kemerleri boyları ve kiloları düşük olan çocukları koruyamıyor. Hatta çok daha kötü yaralanmalarına yol açabiliyor.
Peki; çocuklar için oto koltuğu satın alırken nelere dikkat etmek gerekir ve hangi yaştaki çocuğa hangi koltuk uygundur?

ADAC.de güvenlik testlerine katılmış çocuk koltuklarını buraya topluyorum. İncelemek için tıklayınız https://app.hps.im/d7ct/96e433ae #reklam

Önemli Not: Aileler bazen, ceza ödememek için, piyasadan ucuz ve referansları olmayan tipte koltuklar alıyor. Maddi gereklilikleri elbette anlıyorum; fakat hem kumaşındaki kimyasallarla hem -ve daha mühimi- kaza anında güvenlik boşluğuyla, bu ürünler büyük soru işareti oluşturuyor. Uzun seneler bizimle olacağını gözeterek elden geleni en iyisini almak gerektiğini düşünüyorum. Notum maddi kaygıları olmaksızın da rastgele ürün seçenlere daha çok…

Hangi yaşa; hangi koltuk?

Oto koltuk sistemleri için dört ayrı yaş ve kilo grubu saptanmış…

  • 0 grubu olarak adlandırılan ilk kategori yeni doğandan 9 aya ve 10 kiloya kadar olan bebekleri kapsar. Bebeklerin tamamen ya da yarı yatar vaziyette (yaklaşık 45 derece açı olacak biçimde) taşınması gerekir. Kullanımda ise oto koltuğunun arkaya dönük olması şarttır. Sapı olanlar taşıma rahatlığı açısından tercih edilebilir.
  • İkinci kategori, yaşı 9 aydan 3 yaşa kadar olan ve 9-18 kilo arasındaki çocukları kapsar. Arka koltuğa sağlamca tutturulmuş, öne doğru bakan koltuk çeşididir ve oturma şekli diktir.
  • Bir sonraki grup; 15-25 kilo arasındaki 3-7 yaş çocuklarını içerir. Bunlar ikinci grupla aynı olmakla birlikte gerek oto koltuğunun sağlamlığı gerekse kemerlerin ölçüleri bu yaş grubuna göre yapılmıştır.
  • Son kategori ise 22 ile 36 kilo arasındaki ve 6-12 yaş arasındaki çocukları kapsar. Yetişkinler için tasarlanmış kemerler, tam güvenlik sağlamadığından yine koltuk tercih edilmelidir. 36 kilodan itibaren yükseltici koltuk kullanılmaz.

Nasıl monte edeceğiz?

  • Öncelikle otomobilinize uygun oto koltuğunu araştırın. Bazı otomobil firmaları gerek kullanım kılavuzlarında gerekse satış ofislerinde bu konuda size yardımcı olacaktır. Bunun dışında bebeğin ağırlığı ve yaşı; uygun koltuğu seçmek için belirleyicidir.
  • Oto koltuğunuzu arabaya yerleştirdikten sonra yerinden oynatmamaya ve bebek koltuğa oturduğunda emniyet kemeri ile güvenli şekilde bağlamaya dikkat edin.
  • Yeni doğanların kemik yapıları güçsüz olduğu için dik oturamazlar ve hemen yaralanırlar. Bu nedenle güvenlik koltuğunun otomobilin sürüş istikametinin tersine monte edilmesi gerekir. Arabanızın yolcu koltuğu tarafında hava yastığı varsa kesinlikle güvenlik koltuğunu buraya monte etmeyin.

Koltuk seçerken nelere dikkat etmeli?

  • Çocuk koltuğunun yavrunuz için hayati önem taşıdığını unutmayın! Kısa mesafelerde bile çocuğunuzun mutlaka bu koltuğuna oturmasını sağlayın.
  • Avrupa kalite ve standart belgesi olmayan ürünleri kullanmayın. Aldığınız ürünün arabanızla uyumlu olmasına dikkat edin.
  • Alacağınız koltuğun tarafsız kurumlarca test edilip edilmediğini ve bu testlerdeki sonuçlarını mutlaka inceleyin. Örneğin ADAC (Alman Otomobil Kurumu), adac.de web sitesinde her yaş kategorisi için her yıl koltukları test ediyor ve yorumluyor. Bu testlere katılmamış koltukları satın almak Rus ruleti oynamak ile aynı. Güzel görünen her koltuk koruyucu değildir; bunu aklınızdan çıkarmayın.
  • ADAC bir süredir çocuk koltuklarını sadece çarpışma güvenliği kriterinde test etmiyor. Ayrıca koltukta kullanılan kumaşı sağlık açısından da inceliyor. Bazı markaların kumaşlarında, endokrin (hormon) bozucu ve kanserojen malzemelere rastlandığını görüyoruz. Hele bu testlere katılmayan ve adı sanı duyulmamış markaların durumunu siz düşünün.
  • Beş noktalı emniyet sistemine sahip oto koltukları; çocuğunuzu hem omuz hem kalçadan kavrayacağı için daha güvenlidir.
  • 0-12 ay bebekler için üretilen modellerin aracın kendi emniyet kemeri ile ters olarak bağlanacağını aklınızdan çıkarmayın.
  • Bebekler kemikleri güçleninceye yani yaklaşık 1 yaşına kadar oto koltuğunda 45 derecelik açı ve yüzü arkaya dönük şekilde oturtulmalıdır.
  • Oto koltuğunun terletmeyen ve yıkanabilir cinsten olmasına özen gösterin.
  • Yola çıkacağınız her seferde oto koltuğunun doğru şekilde bağlı olup olmadığını kontrol edin.
  • Çocuk oto koltuğunu sadece taşıtın hareketsiz olduğu anlarda açın. Otomobil hareketliyken, bebeğinizi koltuktan çıkarmaya çalışmayın.
  • Kemeri aşınmış ya da yırtılmış bir oto koltuğunu kesinlikle kullanmayın. Kaza geçirmiş koltuklarda görsel olarak bir sorun olmasa bile kılcal çatlaklar oluşmuş olabilir. Bu koltuklar mutlaka yenilenmelidir.

ADAC.de güvenlik testlerine katılmış çocuk koltuklarını buraya topluyorum. İncelemek için tıklayınız https://app.hps.im/d7ct/96e433ae #reklam

ISOFIX nedir?
ISOFIX uluslararası standart haline gelmiş bir bağlantı sistemi olup, çocuk koltuğunun, aracın emniyet kemerine ihtiyaç duymaksızın en kolay ve en hızlı şekilde araca doğru bir biçimde bağlanmasını sağlar. 2006 senesinden itibaren üretilen tüm yeni otomobiller ISOFIX sistemiyle donatılmış olmakla beraber, 2006 senesinden önce üretilen birçok otomobil de ISOFIX sistemine uyumludur.

Çocuk koltuğunu  ISOFIX bağlantı noktalarını ve ISOFIX sabitleme noktasını kullanarak aracınıza bağladığınızda çocuk koltuğu ile aracın şasesi arasında sağlam ve güvenli bir bağlantı kurmuş olursunuz.

ISOFIX’li mi almalı? Yoksa kemer sistemi yeter mi?

ISOFIX’li sistemlerin bir diğer alternatifi araca klasik emniyet kemeri ile takılan çocuk koltuklarıdır. Doğru monte edilmiş her iki sistemin de kaza anında birbirlerine güvenlik anlamında üstünlükleri yoktur. Ancak ISOFIX sistemi montaj hatalarını minimuma indirdiğinden diğer sisteme göre daha güvenli bilinmektedir. Ayrıca ISOFIX sisteminin montajı da daha kolaydır.

ADAC çocuk koltuğu testlerini incelemek için tıklayınız >>

ADAC.de güvenlik testlerine katılmış çocuk koltuklarını buraya topluyorum. İncelemek için tıklayınız https://app.hps.im/d7ct/96e433ae #reklam

1 Yorum

  1. Bebekken çok araştırmıştık, testlere ve sahip olduğu belgelere her şeye bakarak. Besafe almıştık. Hatta resimdeki gri olan. Yatması, kumaş kalitesi, sünger kalınlığı çok memnun kaldık. Geçen sene yine araştırıp, yerinde inceleyip Besafe aldık. Pahalı çoğuna göre ama oto koltuğu şakaya gelmez 🤷

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz